FOTONÁVOD: DŘEVĚNÉ VÁNOČNÍ OZDOBY

 Jestli máte doma malé dítko a bojíte se střepů z klasických vánočních ozdob, tady je krásná alternativa. A i když vánoční přípravy nejsou ještě úplně aktuální téma, v tomhle případě musím udělat výjimku. Abyste stihli všechno rozmyslet,  připravit, nakoupit a vyrobit, je potřeba začít včas. 

Ozdoby vyráběla a nafotila paní Míša Klimešová, které tímto mockrát děkuji za návod a možnost jeho uveřejnění.

Co budete potřebovat:
  • překližkové výřezy ve tvaru vánočních ozdob (k dostání např. na Fleru)
  • bílá tempera
  • lepidlo na decoupage (podobně funguje také mírně vodou rozředěný Herkules)
  • ubrousky nebo rýžový papír s vánoční tematikou (k dostání např. na Tvořílci.cz)
  • štětec (měkký na lepidlo)
  • skalpel, nůžky
  • špejle nebo párátko

Výřezy z překližky můžete zdobit různými technikami - klidně nechte děti, aby je samy pomalovaly třeba vodovkami... Nebo vyzkoušejte tenhle jednoduchý a úžasně efektní postup:




Výřezy nejdříve natřete bílou temperou - obrázky na nich pak lépe vyniknou. 




Během zasychání podkladového nátěru si připravte obrázky, které budete na ozdobu nanášet. K dostání jsou různé motivy - použít můžete buď klasické papírové ubrousky (používá se jen nejsvrchnější vrstva s potiskem) nebo rýžový papír.

V obou případech platí jednoduché pravidlo - pokud je zvolený motiv menší než překližkový výřez, nikdy ho nestříhejte nůžkami, ale vždy ho opatrně vytrhejte. Okraj vystřiženého obrázku je příliš ostrý a je po zaschnutí lepidla vidět. Vedle toho natrhané "chloupky" z papíru jsou jemné a lepidlem se krásně zahladí. 




Jediný případ, kdy můžete obrázek vystřihnout, je pokud chcete, aby vám překrýval celý překližkový výřez. Potom můžete výřez opatrně obkreslit na papír a obrys vystřihnout. Rozdíl v okraji vystřiženého a vytrhaného obrázku je krásně patrný na následující fotce:




Když bílý podkladový nátěr zaschne, potřete celý výřez lepidlem a opatrně na něj umístěte vybraný obrázek - buď na střed, pokud máte jen malý motiv, nebo přes celou plochu, pokud máte velký motiv. V obou případech vždy natírejte lepidlem celou plochu překližky - lepidlo ozdobu sjednotí a vytvoří na ní lesklý film. Po přiložení obrázku přetřete znovu celý výřez velmi opatrně lepidlem (použijte měkký štětec, který vám obrázek nepotrhá).




Nechte zaschnout alespoň hodinu. Pokud máte motiv přes celou plochu překližky - tedy i přes dírku na zavěšení - použijte kulatou špejli, abyste dírku propíchli do pravidelného tvaru.


A tady hotové ozdobky - vlevo ozdoba s motivem na středu (rýžový papír), vpravo obrázky přes celou plochu výřezu (papírový ubrousek).




Aby se vám ozdoby na stromečku netočily "zády", můžete obrázek aplikovat z obou stran. Budete tak mít jistotu, že ho vždy uvidíte.




Já to letos rozhodně vyzkouším! Už mám doma překližkové baňky a nakoupila jsem je i do mateřského centra, kde nad technikou ještě popřemýšlíme, protože s námi budou vyrábět dvouleté děti.


Míša a Míša