OBRÁZKY Z KARLOVÝCH VARŮ A OKOLÍ

Další z našich předporodních výletů směřoval do Karlových Varů, kde jsme si zaplatili wellness pobyt s masážemi, solnou jeskyní a bazénem. No nakonec jsme stejně většinu z těch tří dnů strávili venku, nebo v hotelovém bazénu, kterého se děti nemohly nabažit... Takže příště vyrazíme zase ven z města!





Pokud rádi cestujete - a nejen s dětmi - můžete se se svými tipy na výlet zapojit do fotosoutěže  na stránkách společnosti Affekt.cz - stačí poslat fotku z výletu a můžete vyhrát krásné outdoorové ceny.

Naší první zastávkou byla obec Andělská Hora, nad kterou se tyčí zřícenina středověkého hradu. Cestou jsme dětem vyprávěli o hradech a rytířích a knížatech a historii a jak se to pak všechno opustilo, chátralo a padalo... A že dneska z toho hradu zbyly už jen zbytky zdí a jak je to zajímavé vidět takhle kus historie...  


Na místě nás pak čekalo nemilé překvapení v podobě evropských dotací... Zřícenina, která se tu řítí stovky let, je nyní pod lešením a (prý) už několik měsíců ji oranžovými cihlami a maltou "dostavuje" parta dělníků, kteří nahoře pijí kafe a dobře se baví...


Smysl tohoto grantu mi poněkud uniká - pokud o tom něco víte, nebo máte bližší informace, budu ráda, když mi napíšete. Prý se zde v minulosti konala divadelní představení a kvůli stavu zříceniny už to přestalo být pro diváky i herce bezpečné... Tak proto se tu staví nový hrad???


Kolem celého kopce, na kterém stojí "hrad" je vybudována nová naučná stazka a dole u kostela velké ohniště a houpačky, na kterých děti testovaly, jestli zvednou tátu - nezvedly!


U obce Andělská hora se hned za hlavní karlovarskou silnicí nachází krásný trojboký barokní kostel Gioavnniho Alliprandiho. Jeho tři stěny mají symbolizovat trojjedinost křesťanského Boha. Otevřený pro veřejnost je bohužel jen v sobotu a neděli odpoledne, takže jsme si ho prohlédli jen přes vstupní bránu...


Znáte to, jak nejhezčí věci k nám přichází neplánovaně a nečekaně? Trochu zklamaní ze zříceniny a ze zavřeného kostela jsme se vypravili alespoň k rybníčku, který jsme za kostelem viděli už ze zříceného hradu. A našli jsme tolik krásy!
Nejdřív jsme natrefili na hřiště - kde proběhl nelítostný IMAGINÁRNÍ tenisový mač! Rozhodčí rozhodl, že tatínek prohrál 3:10...


Na stromě parádní provazová houpačka...


... a kus dál víkendová odpočívárna místních - Osvěžovna - v podobě milé huspůdky s venkovním posezením a extra dlouhými houpačkami pro děti.


Rybníčku jsme také neodolali. Zvědavá kachna s mláďaty připlula až k nám.


A prťata si pak i zaplavali!


Ubytování můžete zkusit hledat na serveru Hotely.cz - my jsme bydleli ve velikém lázeňském domě Spa Resort Sanssouci s bazénem, masážemi a solnou jeskyní. Chtěli jsme si po jarním stěhování a před porodem trochu odpočinout, takže jsme skoro celé tři dny strávili s dětmi v bazénu - no jestli to byl odpočinek nevím, nevím... :)


Ale prošli jsme i město, koupili zmrzlinu a samozřejmě oplatky, okoukli jsme kolonádu a vřídlo... Město už se pomalu chystá na filmový festival, ale ještě zdaleka tu nejsou takové davy fanoušků a turistů.





Došli jsme také do míst, kam většinou v době festivalu nechodíme, a objevili jsme krásný pravoslavný kostel. Uvnitř to vonělo a žilo, hořely svíčky a hrála hudba... Úplně jiný pocit, než v chladném kostele se zamčenou mříží, kam se smí jen nakouknout.


Karlovy Vary, coby lázeňské město, mají také spoustu parků a odpočívadel, která vybízejí k procházkám a řádění.


Ve všech parcích najdete také dřevěné posedy - nevím, jestli je tady tolik divoké zvěře, ale je to sympatické, posedět si ve výšce a pozorovat svět z jiného úhlu pohledu...


Objevili jsme také jednu raritu - karlovarské metro! Říká se tak podzemní lanovce, která jede z centra k hotelu Imperial. Nám zkrátila pěší cestu o dobrou hodinku, i když samotná jízda lanovkou trvá asi 30 vteřin :)


Poslední den jsme si udělali ještě výlet do Bečova nad Teplou. Je zde unikátní zámek a hrad a poklad a zahrady... Kdybyste sem jeli s dětmi, mají tu moc pěkné infocentrum s dětským koutkem, půjčí vám dobové kostýmy, pro starší děti jsou uzpůsobené i dětské prohlídky s pracovními sešity. My jsme ale nějak neměli náladu na tenhle uměle vytvořený svět přednášek a francouzských zahrad...  


Zato jsme tu objevili ty nejlepší francouzské palačinky U mlsného medvěda - jestli někdy pojedete přes Bečov určitě se tu zastavte na oběd, dezert nebo třeba jenom na zmrzlinu! Moje nivová palačinka s rukolou a hruškami neměla chybu :)


Po obědě jsme vyrazili na malou obhlídku samotného městečka - na druhou stranu od hradu. A kupodivu našli jsme místa, kde se historie mísí se skutečným životem, kde vedle původní kamenné zdi visí čerstvě vyprané prádlo,...


... kde zadní vrata kostela přivítala letošní Tři krále,...


... kde padají zdi a staví se nové domy, kde žijí skuteční lidé...


Taková místa jsou pro mě odrazem historie, přirozenosti a smyslu bytí...

Na naše OBRÁZKY Z ČESKÉHO ŠVÝCARSKA se můžete podívat zde.

Nám tímto naše předporodní cestování pomalu končí, letošní léto strávíme v poklidu a přípravami na miminko. O to víc se těším, až zase na podzim někam vyrazíme!

Míša


Komentáře