JAK JSME NEDOŠLI NA VÝSTAVU O KARLU IV.

Včera byl krásný den. Teplota kolem nuly, sluníčko svítilo a tatínek měl přijít domů až na večeři. Vyrazili jsme tedy "po O" centra na výstavu o Karlu IV v Galerii umení pro děti (GUD). V galerii jsme byli už na dvou výstavách a vždy se nám moc líbilo. Jsou určeny pro nejmenší děti od 2 let a vše si tu můžete osahat a vyzkoušet. Když jsme se ale blížili už z dálky bylo něco divně... Byl to designSUPERMARKET, který se právě koná hned ve vedlejším Kafkově domě, a v předsálí galerie GUD byla prodejní výstava knížek! Výstava "Byl jednou jeden král" bude prý obnovena až po skončení festivalu, tedy příští týden.


 No naštěstí tu mají i dětské knížky a ne ledajaké! Rovnou ty nejkrásnější - prohlídli jsme si novinky od nakladatelství Běžíliška, knižní hit Mapy od nakladatelství Host a Paseka znovu vydala krásné obrázkové knížky Jaro, Léto, Podzim a Zima od Rotraut Susanne Bernerové.

S BAOBABEM DO DĚTSKÉHO SVĚTA

 Za nás ale vede nakladatelství Baobab - vydalo také krásnou řadu To je... o světových metropolích, o které jsme se už zmiňovala v článku o Praze. Takže jsme neodolali a koupili hned dva nové poklady do knihovničky. Baobab vydává naší oblíbenou Daisy Mrázkovou - pokud neznáte, moc doporučuju. Doma máme zajíčka Jácíčka ("Haló, Jácíčku"), kterého děti milují, a tak jsme pořídili novou knížku příběhů na večerní čtení Auto z pralesa. Krásný jazyk a pohádky, které pohladí po duši - jsem si jistá, že jsme nšlápli vedle!
 Na doporučení od kamarádů jsme si prohlídli také knížku Maškary a našeho předškoláka nadchla. Každá stránka je rozstříhnutá na tři části, které můžete libovolně kombinovat. Na pravé půlce stránky je postava (kovboj, strašidlo, gejša...) a na levé věta - v úrovni hlavy podmětová část (kdo?), v úrovni těla přísudková (co dělá?) a v úrovni nohou předmětová část (koho, co?). Takže můžete skládat nejen správné obrázky a věty, ale také popletené a srandovní. Ideální pro začátky čtení.


Kdyby nebyla knížka ve folii, ukázala bych vám to, takhle musíte počkat až po Štědrém dnu, protože jsme se s dětmi dohodli, že knížky pěkně zabalíme a dáme pod stromeček - pomůžeme tak Ježíškovi a pro tatínka to bude překvapení!


Galerie se nachází na Kafkově náměstí, hned vedle chrámu sv. Mikuláše a Staroměstského náměstí, a protože počasí bylo opravdu parádní, šli jsme se naladit na vánoční trhy - podívali se na strom, pohladili betlémská zvířátka (která tedy každoročně v těch ohrádkách a zimě lituju...) a protože byla celá, chytli jsme i pohybující se orloj na Staroměstské věži.



Cestou jsme se ještě stavili na hřišti a doma jsme byli až s prvními večerními červánky. I když jsme na výstavu nedošli a budeme muset zkusit druhý pokus - výstava je prodloužena do konce ledna! - tak jsme si odpoledne parádně užili.


Udělejte si čas na své blízké a vyražte tam, kam vás to táhne - do přírody, do města, na výstavu, do divadla... Společné zážitky jsou to, co dělá rodinu šťastnou.

Hezký advent

Míša


Komentáře