DÝNĚ, KAM SE PODÍVÁŠ

Nastává čas zralých dýní. Oranžově vybarvené krásky koupíte téměř na každém rohu a není těžké je vypěstovat ani na vlastní zahrádce. Pokud to ještě neděláte, příští rok to určitě zkuste. Recepty z hokaido dýní totiž chutnají většinou i dětem. Použít je můžete do polévky, na přílohy k masu a samozřejmě do moučníků. A děti mohou pomáhat!




Tipy:
  • Dýni nikdy nezmrazujte, ani neskladujte přes zimu venku. Mrazem získá hodně nasládlou chuť a do slaných pokrmů už se použít nedá. (Do sladkých jsem nezkoušela...)
  • Dýně obsahují také velké množství vitamínů a tělu prospěšných látek - vápník, draslík, hořčík, betakaroten a vitamíny A, B a C. 
  • Dýně hokaido se nemusí loupat - varem změkne i slupka, která obsahuje nejvíce živin.
  • Už i v Čechách se konají víkendové dýňové slavnosti, trhy a degustace. V Praze je pravidelně pořádá například Zahradnictví Chládek, tento rok 8. a 9. října. Dýňový svět, kde se na podzim vyřádí celá rodina, najdete v Golčově Jeníkově. Otevírá se 24. září a v provozu bude až do konce října.
Foto: Lenka Červená

Dýně můžete využít nejen k podzimní dekoraci, ale především si z nich můžete připravit výborné pokrmy. Tady jsou naše podzimní recepty:

Polévka s muškátovým oříškem

Suroviny:

dýně nakrájená na kostky (půl hrnce)
olivový olej
voda
smetana ke šlehání / zakysaná smetana
muškátový oříšek
sůl

Postup:

Množství dýně zvolte podle počtu osob, pro které vaříte. Oblíbený polévkový hrnec naplňte do poloviny na kostky nakrájenou dýní, podlijte trochou olivového oleje a rychle osmažte. Zalijte vodou tak, aby byla dýně pod hladinou a vařte do změknutí (asi 20 minut). Poté dýni na chvíli odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem. Osolte a přidejte lžičku nastrouhaného muškátového oříšku. Pokud použijete šlehačku, vmíchejte ji do polévky a ještě chvilku povařte. Zakysanou smetanu přidejte jako ozdobný kopeček až přímo do talíře s horkou polévkou.


Šťouchané brambory s dýní (od oka)

Suroviny:
Brambory a dýně podle počtu strávníků
Plátek másla
Trocha mléka
sůl

Postup:
Základem jsou brambory, dýně většinou dávám jen trochu (poměr asi 4 díly brambor a 1 díl dýně). Oloupané brambory a vydlabanou dýni nakrájejte na kostky a vařte v jednom hrnci v osolené vodě do změknutí. Vodu slijte, dejte plátek másla, podlijte mlékem a ručně rozšťouchejte - mléko můžete přidávat podle požadované hustoty. Dosolte dle chuti.

Dýňové pyré pro nejmenší

Suroviny:
dýně
olivový olej

Postup:
Očištěnou vydlabanou dýni osmahněte na trošce olivového oleje a poté v trošce vody poduste do měkka. Rozmačkejte nebo rozmixujte. (Můžete přidat rošku mléka nebo smetany.)

Pečená dýně

Suroviny:
Dýně
Sůl
Olovový olej
Koření dle chuti / čerstvé bylinky

Postup:
Vydlabanou a očištěnou dýni nakrájejte na plátky asi 1 cm široké. Položte na plech s pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem, posolte a okořeňte dle chuti. Pozor na směsi koření, které už samy obsahují velké množství soli. My používáme čerstvou bazalku nebo oregano.

Dýňová bábovka

Suroviny:
250 g nahrubo nastrouhané dýně
250 g polohrubé mouky
100 g cukru
1 prášek do pečiva
1/2 hrnečku směsi oříšků a rozinek dle chuti
1 lžička mleté skořice
2 vejce
1/2  hrnečku oleje
1 lžička rumu

Postup:
Všechny suché suroviny dobře promíchejte, přidejte vejce a olej, případně trochu mléka, kdyby bylo těsto příliš husté. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.

Americký dýňový koláč (pumpkin pie)


Linecký koláč s dýňovou náplní je americká klasika. Připravuje se především na podzim v čase zralých dýní a při oslavách Dne díkůvzdání i na Vánoce. 
Recept s podrobným návodem najdete v našem starším článku ZDE.

Dobrou chuť a na viděnou v Golčově Jeníkově!

Míša



Komentáře

  1. Studenou rozmixovanou pečenou dýni dochutím kapkou oleje a soli a mažu jako pomazánku na chleba..a taky nám chutná pečená dýně s quinoou, jakou nabízí restaurace Ikea na Zličíně.. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)