TÝPÍ PRAVÝCH INDIÁNŮ

Zatímco já si s dětmi hraju na domeček z fazolových lusků (který nám teda mimochodem už docela slušně obrostl), děda si za chalupou postavil týpÍ, za které by se nemusel stydět, ani opravdický Indián. Jak to udělal je mi vlastně dodnes záhadou, ale podělím se s vámi alespoň o pár fotek a dětských zážitků...





Nejdůležitější prý je sehnat stejně dlouhé a rovné klacky. Ty potom nahoře pevně svázat a roztáhnout je jako domino do předem připraveného kruhu. Jak si vyznačit velký pravidelný kruh už jsem vás naučila v článku o našem malém fazoláčku. Zbývá jen nějak propočítat obvod s počtem tyčí a poctivě odkrokovat stejné vzdálenosti. Malí pomocníci jsou neustále na blízku a hltají každé slovo.


Ještě zběžná kontrola, asi jestli je všechno na svém místě, vycentrovat, utáhnout a co já vím a může se potahovat.

 Tu plachtu si děda jako švadlenka vlastnoručně nastříhal a na koleni obří jehlou posešíval ze dvou starých áčkových stanů. Respekt! Indiáni asi k tomu potahování neměli štafle, tak to fakt netuším, jak to dělali. Všimněte si šamanských oslavných tanců zbylých členů kmene.


A opět zkontrolovat, utáhnout a vyrovnat...


A je hotovo!!! Děti jsou nadšené - D si tam hned nanosila, co našla kolem a začala "vařit", K se shání po spacáku. To jsem zvědavá, kdo tam s ním na noc půjde. Děda prý ne, bolely by ho záda!


No není to krásný usínat s takovým výhledem?


Zabydlení proběhlo úspěšně a první noc taky - naštěstí přijel na víkend tatínek, já bych to asi nedala... Nikdy nevíte, čí jsou ty šramotivé kroky venku... Pusu na dobrou noc, holky jdou do pokojíčku.



V čem stanujete vy? Pochlubte se třeba na našem Facebooku.

Krásné a bezstarostné léto

Míša




Komentáře

  1. Teeeda, dedecek je kanon! ;) hlavne to sesivani, to ma muj obrovsky obdiv.
    Jen bych jeste doporucila - napred postacit jen tri tyce do pevne trojnozky, ty pevne svazat a k nim teprve prikladat a navazovat dalsi. Konstrukce je pevnejsi.
    PS: Indiani to resili jedoduse, ten co uvazoval tyce vlezl nekteremu ze svych kolegu za krk ;).
    PS2: Muzu poprosit o fotku fazoloveho domecku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alinko, děkuju za tip na stavění, taťkovi to určitě vyřídím! :) Fazolový domeček určitě aktualizuji a přidám aktuální fotku do článku a taky na Facebook, jen co ji stáhnu z foťáku. :)
      http://hrajemesijinak.blogspot.cz/2016/05/hokus-pokus-fazolove-typi.html Míša

      Vymazat
  2. Otaznik mi nejak vypadl ;). Pardon a dekuju.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)