KDYŽ V PRAZE PRŠÍ...

Zemědělské muzeum je volba číslo jedna! Je dobře dostupné, vždy má nějakou interaktivní výstavu pro děti a hned vedle jsou Letenské sady s dětskými hřišti, stánky s občerstvením a spoustou místa pro příjemný piknik (když zrovna neprší...).
Kudy tam: tramvajemi 1, 8, 12, 25 a 26 (jedou od metra Vltavská nebo Hradčanská) na zastávku Letenské náměstí (odsud už je to kousíček, vyrazíte opačným směrem, než stojí Billa, a jste tam za 5 minut). 
Rada pro cestování MHD: Pokud máte s sebou dítě do 3 let, můžete používat MHD zdarma! Musíte se prokázat buď speciálním průkazem dítěte do 3 let, který vydává Dopravní podnik, občanským průkazem dítěte nebo jeho cestovním pasem.

Na webových stránkách muzea najdete aktuální výstavy, otevírací dobu i ceník vstupného. (Já platila 110,- za dospělého, děti do 6 let zdarma)

V muzeu je stálá expozice traktorů, která je vždy velkým hitem! Na několik z nich si mohou děti dokonce vylézt a zatočit volantem. Nově jsou zde také odrážedla a šlapadla v podobě traktorů, bagrů, a vleček, takže zábavy spousta hned v přízemí.


V prvním patře bývá výstava proměnlivá, aktuálně je tam expozice Rybářství a ta rozhodně stojí za návštěvu. Kromě velkého množství všech možných informací na postranních panelech se zde vyřádí hlavně děti. Mohou se stát opravdovými rybáři v gumových kalhotách, porovnat svoji výšku a váhu s českými rybami,


chytat ryby a doplňovat je do poznávačky, prohlídnout si opravdické ryby v akváriích, a zkusit je chytat a poznávat na dotykových obrazovkách,


namalovat si vlastní rybky na frotážním stolku,


 zabydlet se v rybářském domku, kde fouká opravdický vítr a mnoho dalšího...


 Velmi reklamovanou expozicí je aktuálně Laboratoř ticha. Nachází se ve vedlejší budově muzea, takže je dostupná pouze s doprovodem a to v každou celou hodinu. Pro mě osobně to bylo trošku zklamání. Ve veliké keramické nádobě jsou zde zasazeny lesní rostlinky, kapradiny, jahodník, malé stromky a toto na dvou místech snímají kamery. Když se zastavíte na vyznačených místech, můžete sledovat jejich pohyb až k zemi a poté do buněk snímané rostliny na obrazovce u stropu.
Raději bych šla do lesa cítila jeho vůni a ševelení listů...


 Vposledním patře je dlouhodobá expozice o obalech, které nás obklopují v každodenním životě. I zde si děti najdou své - můžou si zopakovat třídění odpadu,


podívat se, jak se vozí potraviny do vesmíru, nebo jak by vypadala naše spíž bez všech těch papírových sáčků, plastových kelímků a plechovek. A že mléko bez obalu se dá získat jedině od kravičky.


V předsálí výstavy je kartonové tržiště se spoustou obchůdků a zboží vypadá tak reálně, že na něj máte chuť! Děti si můžou u stánků nakoupit vše - maso a uzeniny, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu i nejrůznější sladkosti.


Nezapomeňte se podívat také ven zadním východem - tady na vás čeká minizoo s králíky, kozami, slepičkami a holuby a také poznávačka opravdových stromů a obilnin. A bezva občerstvovací stánek, ale ty jsou i v blízkých Letenských sadech, kde se dá i dobře piknikovat.



 Aktuálně v muzeu probíhá letní akce hledání plyšáků - v každé expozici je ukrytý jeden, a když děti najdou všechny. dostanou malou sladkost. Takže další lákadlo pro rodiny.

Tak někdy třeba na viděnou!

Míša


Komentáře

  1. Míšo, to je fakt super. Určitě s klukama zajdeme, ty ryby musím mít :) iva

    OdpovědětVymazat
  2. ZM je nase velmi oblibene ;). Na rybach jsme minule byli pres dve a pul hodiny, na traktorech dalsi hodinu. A dik za upozorneni na obaly, zajdeme ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alinko, ZM je prostě super :) od ryb jsem moc nečekala, ale bylo to prostě skvělý! Ty obaly jsou spíš pro větší, ale najdete tam zajímavá místa i pro prcky - třeba obal na med ve tvaru medvídka, který mívala babička, když jsem byla malá, vyrábí se to ještě...? Ale ta "nákupní zóna" v chodbě je pro děti super! ;)

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)