OSLO část 1. - Norská příroda

  Minulý víkend jsme si udělaly takovou malou dámskou jízdu a vyrazily jsme jen s D za tetičkou do Norska. Strávily jsme tam úžasných 5 dní. A protože nejsem příliš velký fanda turistických atrakcí, strávily jsme je především v přírodě. Úžasné výhledy, lesy, parky, moře a jezera, to vše nabízí přímo hlavní norské město.




Krásné jezero Sognsvan je přímo na konečné metra linky 5. Protože se blíží nejdelší den v roce, západu slunce jsme se nedočkaly. V jezeře se dá koupat, jsou u něj příjemné malé pláže. Kolem jezera a v přilehlých lesích je spousta hojně využívaných běžeckých tras.

Čekání na západ slunce u jezera Songsvan
V každém supermarketu je k zakoupení jednorázový gril, který stačí jen zapálit a můžete opékat kdekoliv. U jezera (a nejen zde) potkáte piknikující skupinku na každém kroku.

Piknik u jezera Songsvan
Úžasný ostrov Hovedøya nabízí krásné výhledy na celé město, na moře a ostatní ostrovy, trochu historie - ruiny starého klášterního komplexu a pláže na koupání i hraní. První setkání s mořem mělo velký úspěch. D ráda olizuje slánku, mořská voda jí taky moc chutnala!

Pláž na ostrově Hovedøya
Norové jsou zvyklí nosit si studené obědy na pracoviště i do škol a školek, takže v obchodech najdete spoustu k tomu uzpůsobených potravin. My jsme si oblíbily bramborové placky, do kterých je možné zabalit třeba sýr, avokádo, šunku, párek... Každému co je libo.

Oběd na pláži - bramborové placky
Výhled z parku Ekebergparken - krásná zákoutí, výhledy, lesy, stezky, sochy a zajímavá zastavení.

Ekebergparken
A na konci cesty parádní dětská minizoo s domácími zvířaty (vstup 50 NOK na osobu) ...

Kozy, husy, králíci, prasata, krávy, pávi
... a jezdeckou školou.

A spousta koní!

Jezdecká hala v Ekebergparken
Když cestujete s dětmi, musíte občas zavítat i na dětské hřiště. A proč ne?

Dětské hřiště v Ekebrgparken
Norové jsou moc milí lidé. Jsou tolerantní, ohleduplní, hrdí a vlastenečtí. Tři hlavní hodnoty, které mají zakotveny i v ústavě, jsou Rovnost, Skromnost a Láska k přírodě.

Metro v Oslu jezdí většinou nad zemí a nabízí krásné výhledy
Linky metra (které většinu své trasy jede nad zemí) zde končí až v lesích - dovedete si to představit u nás? Stačí se vyvézt na konečnou a jste buď u jezera, nebo na upravené stezce, kde se dá běhat, nebo v zimě běžkovat. A navíc i v tom lese jsou tyhle stezky osvětlené - no není divu, když se tu v zimě stmívá brzy po obědě.

Cestou z konečné metra ke skokanskému můstku Holmenkollen
 Nově zrekonstruovaný skokanský můstek Holmenkollen je ikonou města. Je vidět odkudkoliv a majestátně se tyčí do výše. Tribuny nabízí místa pro 43.000 diváků.

Olympijský skokanský můstek Holmenkollen
 Krásná procházka je i v okolí skokanského můstků, kde se nachází biatlonový areál.

Biatlonový areál Holmenkollen
 Za návštěvu stojí také skanzen Norsk Folkemuseum na poloostrově Bygdøy. Rozlehlý areál nabízí pohled do historie nedávné i starší. Jsou zde originální staré venkovské stavení, prochází se zde lidé v původních krojích, pěstují se zde brambory a chovají krávy...

Nors Folkemuseum na poloostrově Bygdøy
Poloostrov Bygdøy nabízí další pláže k dětské hře, posezení, piknikům i koupání. Přímo kolem nich proplouvají obrovské výletní lodě, které míří do dánské Kodaně, i spousta malých jachet, plachetnic a motorových člunů.
 
Pláž na poloostrově Bygdøy
 
Pláž na poloostrově Bygdøy

Výhled na moře na poloostrově Bygdøy
 Velkou neznámou je v Norsku počasí. Když je hezky, je to naprostá paráda! Než jsme přijely, 14 dní tu pršelo. Ale nám svítilo sluníčko po celou dobu. Ležet v parku s takovým výhledem daleko od domova, bez starostí a povinností... Jo, bylo to super.

Když svítí sluníčko...

Míša


Komentáře