SKVĚLÉ UNIVERZÁLNÍ TĚSTO NA KOLÁČE


 Recept na rychlé a jednoduché těsto se spoustou možností obměn. Děti mohou po celou dobu pomáhat a vymýšlet, na jakou variantu mají chuť. Když chceme rychlovku do formy, tohle těsto je u nás na prvním místě.






 Jak na to:

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 PDP
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mléka
2 vejce

Všechny ingredience postupně smícháme až vznikne řidší těsto (můžete klidně přidat ještě trochu mléka).  Vylijeme do koláčové formy nebo na menší plech a dochutíme podle nálady. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut dokud nejsou kraje zlatavé.

A tady je několik variant, jak můžete s tímhle těstem kouzlit:

* Kokosový sen 
V misce smícháme 1 hrnek strouhaného kokosu a 1/2 hrnku cukru krupice. Těsto nalijeme do formy a ještě před pečením ho posypeme směsí cukru a kokosu - vytvořte silnou vrstvu. Pečeme jako obvykle a hned po vyjmutí z troubypolijeme celý koláč smetanou ke šlehání. Necháme vychladnout a podáváme.

* Bublanina trochu jinak
Těsto nalité na plech před pečením poklademe ovocem dle chuti - výborné jsou třeba broskve nebo meruňky (můžou být i kompotované), stejně tak můžete použít i na plátky nakrájená jablka, hrušky, v létě potom čerstvé maliny nebo borůvky, fantazii se meze nekladou. Ovoce můžete posypat ještě skořicí s cukrem a doplnit plátky mandlí, nebo vlašskými oříšky. Stejně tak můžete vyšlehat sníh z bílků a ovoce jím přikrýt jako peřinkou. Potom pečeme jako obvykle.

Třešinky posypané ještě kokosem a vanilkovým cukrem... Mňam


* Švestky s mákem - klasika
Stejně jako bublaninu vytvoříme i výborný švestkový koláč s mákem. Na těsto na plechu vyskládáme švestky (čerstvé, kompotované nebo mražené) a zasypeme mletým mákem s cukrem. Pečeme jako obvykle.

* Tvarohové pokušení
V misce smícháme měkký tvaroh se dvěma lžícemi cukru a vanilkovým pudinkovým práškem. Můžete malinko naředit mlékem - jen tak, aby byl tvaroh tekutý. Těsto necháme světlé nebo obarvíme dvěma lžičkami kakaa, nalijeme do formy a polijeme "cik-cak" tvarohem. A upečeme.

* Nemáte nic na zdobení? A co marmeláda? Nebo trocha rozinek?
Pokud nemáte ani ovoce, ani tvaroh a už vás nic nenapadá, možná máte ve spížce přebytky domácí marmelády od babičky. I tou se dá koláč ozvláštnit, abyste neměli jsem suchý piškot. Těsto nalijeme do formy a na něj klademe lžičkou pravidelně po kruhu hromádky marmelády. Můžeme ještě přisypat hrstičku rozinek nebo brusinek a posypat skořicí. Potom pečeme jako obvykle.


Těsto je výborné i jako dortový piškot - nepřidávejte žádné mléko navíc, aby se piškot zbytečně nedrobil.

Jistě vymyslíte ještě další možné příchutě, budu ráda, když se o své zkušenosti podělíte v komentáři.

Dobrou chuť!